Kripto para birimleri jeopolitik senaryoya geri döndü. Filistin Para Otoritesinin, daha yüksek düzeyde bir finansal bağımsızlık elde etmek için bir strateji olarak dijital bir para birimi çıkarmaya çalıştığı bildiriliyor.
Bu çaba, Filistin’i Venezuela, Marshall Adaları, Bahamalar, Çin ve finansal altyapılarının verimliliğini artırmak için blok zincirinin gücüyle ilgilenen El Salvador’un son çabaları gibi diğer ülkelerle aynı listeye koyacaktır . ve biz orada olduğumuzdan beri yaptırımlarını atlayarak diğer ekonomik güçlerden biraz daha bağımsızlık kazanacağız .
193 Birleşmiş Milletler’den (BM) 138’i Filistin’i bağımsız bir ülke olarak tanımasına rağmen, Filistin’in oldukça tuhaf bir siyasi durumu var, ABD ve İsrail (en azını söylemek gerekirse en önemli siyasi rakiplerinden ikisi) varlığını tanımıyor ve İsrail şu anda bölge üzerinde önemli bir askeri ve hatta mali kontrol uyguluyor.
Blok zincirinin olası bir tahliye vanası veya belki de Filistin’in İsrail’e karşı siyasi protesto aracı olarak geldiği yer burasıdır. Filistin’in kendi para birimi yoktur ve bunun yerine İsrail şekeli, Ürdün dinarı ve ABD dolarının girip çıktığı karma bir ekonomiye dayanır.
Dolayısıyla, rakip bir üçüncü taraf tarafından kontrol edilen bir ekonomiyle, İsrail bankaları hareketlerini dikte ederken Filistinlilerin herhangi bir finansal egemenliğe sahip olmaları neredeyse imkansız.
Şu anda İsrail, bankaların büyük nakit işlemleri yapmasını yasaklıyor . Ayrıca Filistinlilerin her ay İsrail’e aktarabilecekleri para miktarına da sınırlamalar getiriyor.
Bir Bloomberg raporuna göre bu, Filistinliler arasındaki finansal işlemleri engelliyor ve İsrail’in etkisinden bağımsız bir egemen para birimi yaratmaya çalışmanın en önemli pratik nedenlerinden biri olabilir.
Sonuç olarak, onlar [Filistinliler] bazen üçüncü şahıslara yapılan döviz ödemelerini karşılamak için borç almak zorunda kalıyorlar ve bir yığın İsrail banknotu arasında sıkışıp kalıyorlar. Bu, dijital para biriminin Filistin para sistemi için çekici olmasının bir nedeni olabilir.
Filistinliler iyimser olabilir, ancak birçok uzman Filistinlilerin çabaları için fazla umut görmüyor. Bu grup arasında, Filistin kripto para biriminin gün ışığını görmesinin neredeyse imkansız olduğuna inanan Filistin Ekonomi Politikası Araştırma Enstitüsü müdürü Raja Khalidi de var.
“Filistin para biriminin – dijital veya başka türlü – bir değişim aracı olarak var olmasına izin verecek makroekonomik koşullar mevcut değil.
İsrail Merkez Bankası eski kıdemli danışmanı Barry Topf ise bu para biriminin paranın iki temel işlevini yerine getirmede başarısız olacağına dair güvence verdi:
“Şekelin, dinarın veya doların yerini almayacak. Kesinlikle bir değer saklama aracı veya bir muhasebe birimi olmayacak.”
Ancak Filistin, kaybedecek hiçbir şeyi olmayan bir girişimde bulunmaya kararlı görünüyor. Uzmanların manzarayı anlamasına yardımcı olmak için şu anda iki kripto para birimi çalışması devam ediyor. Sonunda, başarısının çoğu, diğer uluslararası kuruluşlardan ve özellikle diğer devletlerden aldığı desteğe bağlı olacaktır.
Ve bu, kripto meraklıları için değil, siyasi analistler için bir tartışma konusu.