“Bitcoin, artık dolaşımdaki toplam değer açısından üçüncü en büyük para birimi olduğuna dikkat çekerek göz ardı edilemeyecek kadar önemli.”
Yakın tarihli bir podcast’te , Crypto Voices Global Monetary Base projesinin yaratıcısı Matthew Mežinskis, Bitcoin’in egemen para birimleri karşısında nasıl biriktiğini tartışmak için gösteriye katıldı.
Altın, Bitcoin ve fiat para birimleri arasında paralellikler kurmakta hızlı davrandı. Ekledi:
“Altın ve gümüş geçmişin temel parasıdır. Hükümet itibarı bugün temel para. Fiziksel nakit, hem içermektedir ve dijital nakit bileşeni. Bitcoin geleceğin temel parası olabilir. “
Bitcoin ile diğer parasal taban paralar arasındaki hatalı karşılaştırmaya işaret etti.
“Bitcoin’e değer vermek isteyen herkes her zaman” dar “veya” geniş “para kaynaklarına (M1 / M2 / M3) atlar. Bu yanlış. Bunun nedeni, bu para arzlarının, para tabanı arzındaki “talepleri” temsil etmesidir. “
Bu özel benzetme, insanların unutmaya meyilli olduğu önemli bir kavramı tasvir ediyor. Bugün fiat baz parası, hem fiziksel (banknotlar ve madeni paralar) hem de dijital (merkez bankasındaki banka rezervleri) bileşenlerin bir kombinasyonudur ve dijital kısmı, her bankanın kendi merkez bankasında tuttuğu “hesap” olarak düşünün. Bunu eklemeye devam etti,
“Bitcoin’leri analog para dünyasıyla karşılaştırırken sıklıkla yapılan bir diğer hata, ABD M1 veya Euro Bölgesi M2 gibi basit bir grafiğe bakmaktır. Yine M1 / M2 / M3 karşılaştırmasında yanlış olmasının yanı sıra, bu yöntem yetersizdir çünkü Bitcoin küreseldir ve bunlar… değildir ”
Yukarıda belirtilen karşılaştırmaya ayrıca şunları ekledi:
“Herhangi bir piyasa derinliğini ölçmek için bir veya iki ulus devletin taban para arzına bakamayız. Örnek global olmalıdır “
Bitcoin, protokol tarafından 2141 yılına kadar 21 milyon arz ile sınırlandırıldı ve her gün dijital varlığın geleceğin temel parası olarak dolaşımda olması daha muhtemel görünüyor.